AIN

Inšpekcia nehnuteľností, nezávislý certifikovaný pohľad na Váš byt a dom.

Lídri trhu preverili viac ako 700 objektov, našli chyby skoro za 4 millióny €.

PRAHA 12. februára 2013 – Lídri trhu združení v Asociácii inšpektorov nehnuteľností (AIN) vykonali v roku 2012 viac než 700 prehliadok technického stavu rezidenčných objektov v Česku. Celkove tak bolo odborníkmi preverených celé jedno percento domov určených na predaj. Okrem stoviek komplexných posúdení zaistili odborníci z AIN tiež stovky dielčich expertíz a špecializovaných hodnotení. V budúcom roku asociácia očakává ďalšie razantné zvýšenie dopytu. Zakladajúcí členovia AIN, traja najväčší hráči na trhu, by tak v budúcom roku mohli uskutočniť rádovo už tisíce inšpekcií. Do piatich rokov by sa potom mohla technická inšpekcia stať úplne bežnou súčasťou procesu predaje nehnuteľností tak, ako je tomu v USA alebo v západnej Európe.

Inšpekcia nehnuteľností začína byť v móde

„Nákup nehnuteľnosti je zvyčajne vôbec najväčšia investícia, ktorú bežná rodina robí. Ľudia si preto začali viac uvedomovať, že k takémuto kroku jednoducho potrebujú odborníka, ktorý im bude schopný povedať, či je dom v poriadku, alebo bude potrebovať nejaké opravy,“ povedal predseda AIN Radim Mařík. „Zatiaľ čo ku kúpe ojazdeného auta si už väčšina ľudí vezme so sebou skúseného mechanika, pri kúpe domu, čo je väčšinou výrazne vyššia investícia, prizvaný odborník zatiaľ samozrejmosťou nebol,“ dodal Tomáš Šimon z predstavenstva AIN.

Veľkou výhodou ponuky profesionálne vykonanej inšpekcie nehnuteľností je nielen vyhľadanie prípadných chýb, ale i vyčíslenie nákladov na ich prípadnú sanáciu. Ľuďom, ktorí kupujú dom, tak môže inšpektor ušetriť často i státisíce korún a hlavne zdravé nervy. Inšpektora pritom nevyužijú nutne len ľudia, ktorí kupujú starší dom.  Jeho služby sa môžu hodiť aj tým, ktorí investujú do novostavby. „Pri prevzatí novopostaveného domu alebo bytu je tiež vhodné využiť inšpektora, ktorého skúsené oko odhalí častokrát aj umne zamaskované chyby“, doplnil člen predstavenstva AIN Pavel Štáf.

Inšpekcia odhalila chyby skoro za stovku miliónov korún

Medzi hlavných hráčov na trhu patria firmy ABCHI Home Experts, Bytecheck a Nemopas zo stavebnej skupiny DEK. Vďaka práci ich inšpektorov bolo na kontrolovaných objektoch v minulom roku odhalené veľké množstvo chýb. Sanácia všetkých týchto chýb by stála investorov čiastku blížiacu sa stovke miliónov korún.

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa inšpektori pri rodinných domoch stretávajú, patria predovšetkým chyby na šikmých strechách v kombinácii s obytným podkrovím a problémy so vzduchotesnosťou domov, teda situáciou, kedy cez trhliny a netesnosti uniká teplo. Veľmi často je aj u novších rodinných domoch nesprávne riešená ochrana suterénu proti vode. U novostavieb bytov býva obvykle problémové napojenie okien a balkónových dverí na zateplenú fasádu a balkón či terasu, čo spôsobuje vlhkosť v interiéri okolo balkónových dverí ako na stene, tak na podlahe. Častým problémom je tiež nedostatočné vyspádovanie parapetných plechov. V niektorých nových bytových domoch sa objavujú problémy s tzv. kročejovou neprůzvučnosťou medzi chodbou a vlastným bytom a majitelia nových bytov sú tak po zabývaní novostavby obťažovaní hlukom z chodby. V starších nerevitalizovaných panelových domoch je zasa treba rátať s nekvalitnými oknami a vo všeobecnosti s  problémami s veľkými stratami tepla a vznikom trhlín od pohybu panelov. Ďalšou závažnou skupinou problémov sú zdravotné riziká domov, napríklad pri výmene okien v staršom dome môže dôjsť ku zvýšeniu koncentrácie nebezpečného radónu či CO₂ v dome.

Inšpekcia len od certifikovaného inšpektora

Okrem troch veľkých spoločností, ktoré na českom trhu inšpekciu nehnuteľností ponúkajú a ktoré združujú niekoľko desiatok preškolených a certifikovaných inšpektorov, môže technické preverenie nehnuteľnosti na určitej úrovni urobiť takmer ktokoľvek z 30-tisíc autorizovaných inžinierov a technikov – členov Českej komory autorizovaných inžinierov a technikov (ČKAIT). Úroveň služby, ktorú jednotlivci ponúkajú, sa ale značne líši. Kontrola a udržanie kvalitativnej úrovne služieb inšpektorov je jedným z hlavných cieľov AIN. Tým, ktorí splnia potrebné štandardy, je Asociácia inšpektorov nehnuteľností  otvorená.

naši partneri

Remax